Кожен день прострочення оплати за комунальні послуги для українців коштуватиме 0,1% від суми платіжки.

Про це повідомляє ТРК «Україна»

Карати неплатників депутати планували ще з 2014-го. Тоді закон провалили, оскільки проголосували за пеню усього 36 нардепів. Цього року все інакше: за пеню вже 242 депутати.

Наприклад, ви отримали рахунок на 700 грн за опалення. Якщо до 20-го числа наступного місяця не заплатили, то вже 21 числа вам нарахують пеню. З вашого рахунку це 70 копійок в день. Ніби й небагато, але за місяць це вже майже 22 грн, а за рік – додаткові 260 грн до вашого рахунку. І це якщо пропустіть оплату тільки за один місяць. Кожен наступний неоплачений місяць тягне за собою нові неоплачені штрафи. Є і плюс: пеня не може перевищувати 100% від суми платіжки. Тобто за 700 грн ваш штраф за один місяць не перевалить.

Юрист Євген Савенко переконаний: люди не платять за комуналку, тому що платити їм просто нічим. Зараз загальноукраїнський борг – 8 млрд 829 млн 100 тис. грн. Із введенням штрафів ситуація не зміниться.

“Якщо у людини немає можливості сплачувати свій борг, то не має значення сума цього боргу. Він може бути і сто гривень, і мільйон гривень. Але якщо фізично людина не може за нинішніх умов заробити ці гроші, то немає різниці, скільки становитиме цей борг”, – говорить Савенко.

Однак експерти заспокоюють: навіть якщо депутати і проголосують за цю норму в наступному, другому читанні, то перші кілька років, швидше за все, на неї буде діяти мораторій.

“Введення на якийсь певний термін мораторію на цю норму, як це було в 90-х роках, коли була така ж надзвичайно висока інфляція і був введений мораторій на нарахування пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг”, – пояснює енергетичний експерт Марія Яковлєва.

Практика нарахування пені родом з Радянського Союзу, але непогано прижилася і в країнах Європи. Там вам не тільки штраф випишуть, але ще і відключать неоплачене опалення або світло.

Як каратимуть українських боржників, якщо пеня запрацює, можновладці поки не придумали. Адже відключити поквартирно комунікацію фактично неможливо, кажуть експерти.

error: Content is protected !!