Судячи з матеріалу на офіційному сайті Сумської обласної державної адміністрації, людям розповідають лише про переваги об’єднання.

Напередодні в м. Дружба відбулась зустріч тимчасово виконуючого голови облдержадміністрації Олександра Марченка з жителями міста, сільськими головами Чуйківки та Дорошівки, – такою новиною поділився сайт sm.gov.ua.

В цьому ж матеріалі були розміщені цитати з виступів учасників зустрічі, які не приховують оптимістичних очікувань від об’єднання територіальних громад.  

«Наше місто вийшло з ініціативою створити об’єднану громаду разом із двома сусідніми селами. Наразі тривають перемовини з громадами цих сіл, – повідомив Дружбівський міський голова Віталій Ситенко. – Я неодноразово бував у Березі на Глухівщині і бачив позитиви об’єднання. Головною з яких вважаю те, що сільські голови, нинішні старости, перестали ходити із простягнутою рукою до бізнесменів. 30 мільйонів загально бюджету дозволяють Березівській громаді вирішувати поточні питання і спрямовувати кошти на власний розвиток».

Присутні на зустрічі Олександр Марченко, директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Олександр Сітак, говорили про перспективи, які відкриються перед громадою після її створення.

«Рік тому, коли процеси децентралізації тільки стартували, у нас було більше запитань, ніж відповідей. Адже були недоліки в законодавстві, недостатність досвіду – зазначив Олександр Марченко. – Сьогодні ми вже чітко розуміємо, як створюється громада, як вона функціонує і що від цього отримає. Наразі в Україні вже створено 170 громад. Своїм досвідом активно діляться ваші сусіди – Березівська об’єднана громада. Обласна влада активно підтримує цю громаду та процес творення нових об’єднань».

«Сьогодні іде процес створення вашої та інших громад на Сумщині, – розповів він жителям Дружби. – Але його потрібно пожвавити. Адже держава сьогодні виділяє для новостворених громад колосальний ресурс. Крім того, облдержадміністрація зараз розробляє обласну програму підтримки об’єднаних громад, під яку також виділятимуться кошти. Тож стимули сьогодні для об’єднання є».

За словами Олександра Сітака, сьогодні об’єднання кількох населених пунктів в одну громаду дасть змогу не лише залучити на розвиток громади додаткові грошові вливання, а й дозволить створити нові робочі місця. Громада сама буде господарем на своїй території, самостійно вирішуватиме куди вкладати кошти, як розвивати заклади медицини, освіти тощо.

З цим погоджується житель села Дружби Григорій: «Ми розуміємо, об’єднуватися потрібно. Ще раз почули про його переваги і запрошуємо до співпраці жителів сіл Дорошівка й Чуйківка».

Наразі в Ямпільському районі є непогані перспективи створення трьох об’єднаних громад –з центрами у  Дружбі, Свесі та Ямполі. Про це повідомила голова Ямпільської райдержадміністрації Ірина Панченко.

12 thoughts on “В Дружбі говорили про перспективи об’єднання громад

  1. Коли б мером міста Дружба був би І.Палагін мабуть нівкого і сумніву не було обєднатися -це чесна і порядна людина. А коли при владі В.Ситенко і йому подібні -при баченні грошей у яких збільшуються вдвічі очі, громада прилеглих сіл каже -НЕВІРЕМО таким керівникам. Жодному слову -НЕВІРЕМО.

  2. Хто такий Ситенко!?Старий комуняка! Вiдомий брехун який просрав митницю… Обiцяв жiнку не працевлаштувати директором! Що забули!?

  3. Створення громад призведе до зникнення сел,у мене питання де возьмутся додаткови робочи мисця,додаткови кошти,все залишеться як е тильки вси кошти будуть в Дружби,а села Дружби не будуть потрибни взагали,спочатку стануть хуторами а потим зникнуть взагали,ця реформа призведе до зникнення сильського населения и сил,думайте ???!!!!

    1. Так это естественный процесс. Раньше села объединялись вокруг сельского хозяйства. Сейчас в с/х не нужно такое количество занятых работников, поэтому народ резонно едет в город.

      Громад нет и не было последние 25 лет. В это время села развивались и росли что ли?

    2. А зараз села процвітають? Так давайте сидіти і плакати “ой села зникнуть, школи закриють і т.і.” А те, що у нас демографічна криза і смертність в рази перевищує народжуваність, які школи будуть? Дітей немає. Чи тримати школу заради одного-10 учнів? Та до чого тут об’єднані громади? Сіл немає, бо роботи немає, бо сільське господарство в загоні. А об’єднання – це рух з місця, а залишитися на місці, значить засісти ще глибше в болото, а ми там не хочемо сидіти, вам подобається – сидіть, але без нас.

      1. Местный говорит дело. А об’єднання – це рух в болото! Уничтожение сел. Назови (Наталия) хоть одно с-х предприятие района? Да их просто нет. Кроме ОРЛОВКИ. Не отдали никому (хоть как и не давили их) а сейчас жители села имеют хоть какую то работу. Молодцы! А кто слушает указания сверху тот скоро по миру пойдет с голой зад…ей.

        1. Про яке “уничтожение сел” ви пишете? Їх НЕМАЄ! Зараз ще трішки і останні зникнуть. Давайте чекати, бо децентралізація, на Вашу думку, це рух в болото. Щоб знати смак сиру – треба його скуштувати, а не дивлячись на нього, робити висновок, що він не смачний. Так і з децентралізацією – треба скуштувати. Бо “нічого не робити” – у нас уже було.Треба починати рухатися.

  4. А зачем людям в Дружбе, рассказывать какие Ямполю будут “недоликы” от объединения громад?

    1. ИМХО это видео подтверждает, что такое децентрализация и с чем ее едят. Всем пришел полный пиз*ец. А отговорки пишет по любому рабочая тролятина, за 30 своих сребреников! Следующий шаг будет продажа земли ИНВЕСТОРУ!

Comments are closed.

error: Content is protected !!