20 вересня в прес-центрі Ямпіль.INFO відбулась онлайн – конференція з начальником Управління соціального захисту населення Оленою Терентьєвою.

Олена Олександрівна відповіла на десять питань наших читачів.

Людмила: В прошлом году я сэкономила на субсидии возле 1000 грн, куда пошли эти деньги? И правда ли, что в этом году их можно будет обналичить?

Відповідь: Відповідно змін до пункту 15 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово – комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (із змінами та доповненнями), які набрали чинності з 01.05.2016, ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ» та філією «Ямпільський РЕМ» здійснені розрахунки невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення (станом на 1 травня 2016 року). Частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення, що еквівалентна вартості (станом на 1 травня 2016 року) 100 куб. метрів природного газу або вартість 150 кВТ·г електричної енергії зараховується виконавцем/виробником як оплата послуг з газопостачання або електричної енергії, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди, а залишок невикористаної суми повертається виробником/виконавцем таких послуг до бюджету.  

На даний час законодавчими актами не передбачено надання субсидії на оплату житлово – комунальних послуг готівкою.

Игорь: Елена Александровна, вы считаете нормальным систему, когда работающий человек, вынужден просить у государства субсидию?
В нашей стране человек может работать и день и ночь на 2-3 работах и всё равно ему придётся выстоять унизительные очереди, собрать справки и документы для оформления субсидии. А иначе ему просто не хватит денег на комуналку.
Разве в какой-то другой стране мира возможно такое? 

Відповідь: Соціальний захист населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги здійснюється шляхом надання населенню житлових субсидій. Програма житлових субсидій в Україні діє з 1995 року і зарекомендувала себе як дієвий механізм допомоги соціально незахищеним верствам населення. Дехто помилково вважає, що субсидії призначають лише тим, хто живе у злиднях в комунальній квартирі. Це зовсім не так. У цілому можна мати недешеве майно, наприклад, автомобіль, і при цьому цілком законно розраховувати на допомогу держави в оплаті комунальних послуг.

Звернення за призначенням субсидії стало дуже простим. Необхідно лише заповнити і подати (або надіслати поштою) до управління соціального захисту населення (або до уповноваженої особи міської, селищних та сільських рад) лише два документи – заяву та декларацію про доходи і витрати. Іншу необхідну інформацію спеціалісти управління соціального захисту збиратимуть самі. Подати заявку можна і через інтернет на сайті subsidii.misp.gov.ua

До речі, прийом документів для надання усіх видів соціальної допомоги, в тому числі і для субсидії, проводиться також за талонною системою або за попереднім записом по телефону  2-17-25.

Пенсіонер: Чи планується виїзд ваших спеціалістів в різні населені пункти району по наданню консультацій та прийняття документів для надання субсидій? Якщо так, то який є графік? 

Відповідь: Відповідно до затвердженого графіку забезпечується виїзд «мобільного соціального офісу» до населених пунктів Ямпільського району 2 рази на місяць. У роботі „мобільного соціального офісу” беруть участь представники  управління соціального захисту населення Ямпільської районної державної адміністрації, Середино – Будського об’єднаного управління  Пенсійного фонду України Сумської області, Ямпільського районного центру зайнятості,  Ямпільського районного центру надання соціальних послуг, служби у справах дітей Ямпільської районної державної адміністрації. Прийом громадян здійснюється в приміщеннях міської, селищної та сільських рад за попередньою згодою з головами рад. Спеціалістами надаються консультації та приймаються документи на призначення різних видів соціальної допомоги, компенсації, пільг.

 До кінця 2016 року графік виїзду наступний: с. Шатрище – 29.09.2016, с. Антонівка – 29.09.2016, с. Княжичи – 27.10.2016, с. Микитівка – 27.10.2016, с. Марчихина Буда – 24.11.2016, с. Степне – 26.11.2016, м. Дружба – 03.12.2016, смт Свеса – 27.12.2016

Петрович: У мене до вас декілька питань:
– За який період враховуються доходи для призначення субсидії?
– На які норми користування комунальними послугами призначається субсидія?
– На який період призначається субсидія?
Дякую за відповіді. 

Відповідь: 1. Відповідно до пункту 12 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово – комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (із змінами та доповненнями) (далі – Положення), якщо субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово – комунальних послуг призначається у І кварталі року, середньомісячний дохід визначається за перші три квартали попереднього року, в інших випадках – за попередній календарний рік.

2. Відповідно внесених змін до постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 р. № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово – комунального обслуговування» з 01 травня 2016 року діють наступні соціальні норми і нормативи житла для надання субсидій:

– соціальна норма житла – 13,65 м2 на особу + 35,22 м2 на сім’ю (48,87 м2 норма на сім’ю з однієї особи, 62,52 м2 норма на сім’ю з двох осіб, 76,17 м2 норма на сім’ю з трьох осіб, 89,82 м2 норма на сім’ю з чотирьох осіб);

– соціальні нормативи споживання природного газу – 5,5 м3 на 1 м2 площі на опалення житла (в опалювальний період з 01 жовтня по 30  квітня), 7,1 м3 на особу на приготування їжі та підігрів води (газова плита за відсутності гарячого водопостачання і газового водонагрівача), 14 м3 на особу на приготування їжі та підігрів води (газова плита за наявності газового водонагрівача);

– соціальні нормативи централізованого холодного та гарячого водопостачання та водовідведення – 4,0 м3 на особу централізоване постачання холодної води (за відсутності гарячого водопостачання), 4,0 м3 на особу централізоване водовідведення;

– соціальні нормативи споживання електричної енергії для надання субсидій

(до 31 грудня 2017 р.) – у разі використання електричної енергії для індивідуального опалення: 65 кВт • год. на 1 м2 площі (в опалювальний період з 1 жовтня по 30 квітня);  для користування послугами з електропостачання: 90 кВт • год. на одну особу + 30 кВт • год. на кожного іншого, але не більш як 210 кВт • год. на місяць у будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами (за наявності гарячого водопостачання); 120 кВт • год. на одну особу + 30 кВт • год. на кожного іншого, але не більш як 240 кВт • год. на місяць у будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами (за відсутності гарячого водопостачання);

Коригуючі коефіцієнти для розрахунку розміру витрат електричної енергії, природного газу на потреби опалення становить для споживачів 1-2 поверхових будівель – 1,122, для 3 і більше поверхів – 0,654.

3. Відповідно до пункту 14 Положення, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово – комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується: на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня та на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

За наявності договору найму (оренди) субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди).

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян. При цьому субсидія на оплату житлово – комунальних послуг розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця року.

Дадада: У яких випадках проводиться перерахунок розміру призначеної субсидії без звернення громадян? .

Відповідь: Відповідно до пункту 14 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово – комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (із змінами та доповненнями), перерахунок субсидії в межах установленого строку її призначення без звернення громадян здійснюється на неопалювальний та опалювальний сезон, та у разі:

змін цін і тарифів на послуги, для оплати яких призначено субсидію;

встановлення Кабінетом Міністрів України нового розміру частки витрат громадян на оплату житлово – комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;

встановлення рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або місцевої держадміністрації дати початку (закінчення) опалювального періоду, що відрізняється від дати початку (закінчення) опалювального сезону, на який розраховується субсидія, визначеної цим пунктом;

отримання за запитом уточненої інформації про склад зареєстрованих у житловому приміщені осіб, забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами, доходи осіб (крім субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива);

проведення перерахунку розміру плати за житлово – комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі (за поданням житлово – комунальних організацій);

зміни соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово – комунальними послугами.

На разі хочу зазначити, що з 1 жовтня 2016 року  спеціалістами управління соціального захисту населення Ямпільської районної державної адміністрації буде проведено призначення субсидії на житлово – комунальні послуги на опалювальний період без звернення громадян. В зв’язку з цим, отримані Вами бланки заяв та декларацій через ЦПЗ № 5 УДППЗ «Укрпошту» надавати до  управління не має потреби!

Миколай: Нужно ли подавать (и когда) сведения о заработной плате, если она изменилась? .

Відповідь: Постановою не передбачено обов’язку громадян повідомляти про зміну розміру заробітної плати. Відповідно до пункту 14 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово – комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (із змінами та доповненнями), громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця проінформувати управління  соціального захисту населення у випадках, якщо відбулася зміна в складі зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (орендарі — про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівля товарів або оплату послуг, що перевищує 50 тис. грн.

Гостья: Добрый день. Подскажите, можно ли оформить субсидию на оплату услуг ЖКГ в арендованной квартире.
Я прописана в Свесcе, но в Ямполе снимаю квартиру. Хозяин и слышать не хочет о подписании договора, а мне квартплата обходиться в две третьих зарплаты. Могу ли я получить помощь?

Відповідь: Відповідно до пункту 6 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово – комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (із змінами та доповненнями), субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб. В окремих випадках на підставі рішення районної комісії для прийняття рішень з призначення соціальної допомоги в порядку винятку та надання пільг за фактичним місцем проживання особам, які мають право на пільги та акта обстеження матеріально – побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, якщо їй нараховується плата за житлово – комунальні послуги, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

Roman: Знаю многих людей, которые в прошлом году получили субсидию, а потому совсем не экономили на газе. Наоборот, эти люди старались выпалить всю норму, что бы её не сократили в следующем году. Разве это нормально? Разве государство не должно беспокоиться о сокращении потребления газа?
Кроме того, интересует вопрос, были ли в районе случаи выявления лиц с скрытыми доходами, которые получали субсидии? Ведь, среди льготников можно найти много людей, которые подпольно держат магазины, пилорамы, но не платят налогов. 

Відповідь: Це дуже шкідливі чутки, через які наші співгромадяни прагнуть використати більше води, газу або електроенергії, ніж їм потрібно. «Випалювати» газ до рівня призначеної субсидії не лише безглуздо, але й нерозумно: в результаті економії сім’я має можливість менше платити в подальші місяці.

Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово – комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (із змінами та доповненнями), субсидія призначається в межах соціальних норм на площу житла і нормативів використання житлово – комунальних послуг. Її розмір не залежить від фактичного споживання. Якщо сім’я споживає газу, води, електроенергії більше норми, субсидія їй буде призначена, проте всі витрати на спожиті послуги понад нормативи вона повинна заплатити самостійно і в повному обсязі.

Якщо люди користувалися ресурсами дбайливо і не використали всю норму на сім’ю, заощаджені кошти залишаються на рахунках сім’ї і можуть бути використані в подальші місяці, у тому числі і для погашення обов’язкової частки платежу в межах опалювального сезону. Або для оплати наднормативного вжитку, якщо в наступному періоді споживання газу, тепла або електроенергії значно зросте.  

Одержувачі субсидій попереджаються про відповідальність за приховування відомостей про доходи: в разі виявлення такого факту – надання житлової субсидії може бути припинено, а надміру нараховані кошти потрібно буде повернути.

Для перевірки достовірності та повноти інформації про доходи та майновий стан головний державний соціальний інспектор управління соціального захисту населення направляє запити до державної фіскальної служби, реєстраційно-екзаменаційних підрозділів Державтоінспекції, бюро технічної інвентаризації, до управлінь Пенсійного фонду України, органів Державного земельного кадастру, органів державної контрольно-ревізійної служби, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або самостійно проводять звірку інформації, що зазначена в довідках про доходи, на підприємствах, установах і організаціях, які видали ці довідки, а також інформації щодо виданих патентів та ліцензій на право займатися підприємницькою та іншою незалежною професійною діяльністю.

Так, звичайно, випадки приховування доходу та іншої інформації були. Після перерахунку громадяни, яким була призначена субсидія, повертали надмірну нараховану субсидію до державного бюджету.

Пенсіонерка: Звернулася за призначенням субсидії для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу та твердого палива, та на оплату житлово – комунальних послуг. Чому не виплачується субсидія готівкою?

Відповідь:  На даний час це дійсно проблемне питання. До управління соціального захисту населення Ямпільської районної державної адміністрації та до Урядової гарячої лінії надходять багато звернень щодо виплати даного виду субсидії. Виплата субсидії готівкою здійснюється по мірі надходження коштів з Державного бюджету. Кошти надходять в межах помісячного плану асигнувань, яких не вистачає для стовідсоткового фінансування призначеної субсидії. При  надходженні коштів субсидія виплачується відповідно до черговості подання документів та зареєстрованої заборгованості.

На Ямпільський район кошторисними призначеннями на виплату субсидії для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу та твердого палива на 2016 рік передбачено 1,6 млн. грн. На сьогодні вже нараховано субсидії 1881сім’ї на суму 3,3 млн. грн. (в тому числі 0,4 млн. грн. заборгованість минулого року). Профінансовано 479 сім’ям на суму 1,3 млн. грн. Заборгованість на 19.09.2016 становить 2,0 млн. грн.

Питання від редакції: Яка кількість мешканців району звернулись до Управління за призначенням субсидії в минулому році? Чи очікуєте ви великої кількості звернень в цьому році?

Відповідь: в 2015 році кількість одержувачів субсидії на житлово-комунальні послуги складала в нашому районі близько 2000 одержувачів, в 2016 кількість збільшилась більше ніж в 3 рази і в опалювальний період складала 6500 сімей.

В опалювальний період 2016-2017 років  прогнозуємо ще збільшення кількості десь в 1,5 рази в зв’язку з підвищенням тарифів. Щодо черг то ми намагаємось в розпал звернень залучати спеціалістів і з інших відділів управління, запроваджена талонна система , попередній запис на прийом. Як я вже повідомляла раніше на даний час продовження призначення субсидії на наступний період проводиться без звернення громадян, тому і необхідності звертатись до управління вже немає, лише в окремих випадках, про які я вказувала в попередніх відповідях.

Дякуємо за інтерв’ю.

error: Content is protected !!