Мирослава: Ірино Володимирівно, мене цікавить кадрове питання. Яких фахівців потребує наш район в 2012-2013рр.? Яка робота проводиться вже сьогодні по забезпеченню кваліфікованими спеціалістами всіх шкіл району?

Відповідь: У зв’язку зі зменшенням контингенту учнів, зменшення кількості класів, що суттєво вплинуло на штатну чисельність, на сьогодні в навчальних закладах відсутні вакансії учителів. Не за фахом викладають предмети, в основному, у малокомплектних школах району, де мала кількість учнів і кількість предметних годин ( вчитель викладає за фахом математику, а іншими різними предметами по одній годині довантажений, бо відсутні фахівці). На 2-5 годин (в більшості випадків це індивідуальна форма навчання і різні предмети) молододому спеціалісту немає сенсу закріплятися за школою. Протягом останніх років відділ освіти працевлаштовує педагогічних працівників, які вступали до вищих навчальних закладів за цільовими направленнями та педагогів шкіл, що закриті або призупинили діяльність. 01 вересня 2012 року повинно прибути 5 молодих спеціалістів ( цільовики), яким пропонуємо згідно тарифікації неповні ставки.

Ігор: Чи планується в цьому році придбання шкільних автобусів для підвозу учнів шкіл району?

Відповідь: Так, у цьому році плануємо придбання одного шкільного автобуса на 25 посадкових місць за кошти районного бюджету.

Сергій Петрович: Декілька років тому більшість освітян району отримали земельні ділянки. Ямпільські педагоги в своїй більшості свої наділи землі передали в аренду одній аграрній компанії, яка обіцяла зробити земельні паспорти і сплачувати за аренду гроші.Та вийшло так, що своїх обіцянок вона не виконала. Тепер педагоги не знають, де їхня земля, хто її використовує, хто отримує гроші. Як захисник інтересів освітян району, відділ освіти, очолюванний Вами, що робить з цього питання?

Відповідь: Питання забезпечення дотримання земельного законодавства не відноситься до компетенції відділу освіти Ямпільської районної державної адміністрації. При необхідності зацікавлені особи мають звернутися з відповідними документами на земельні ділянки ( державний акт на землю, копії договорів оренди земельних ділянок, заяв тощо) до відділу Держкомзему України в Ямпільському районі для отримання інформації про використання їх земель, надходження орендної плати тощо.

Yampolchanin: Ірино Володимирівно! Яка Ваша думка щодо збирання в школах району щомісячних коштів з батьків? Ці побори з добровільних поступово переросли в обов’язкові, тим паче, проводяться вони без звіту збираючих.

Відповідь: Будь – які кошти в навчальних закладах приймаються як благодійні внески за відповідними заявами осіб або за рішеннями батьківських комітетів (письмовим), які потім і розпоряджаються їх використанням.

Максим (Свеса ліцей): Чи правда, що в цьому році через Євро навчальний рік закінчиться значно раніше? Коли в цьому році відбудеться випускний бал, випускні іспити?

Відповідь: У цьому 2011-2012 навчальному році скорочено навчальний процес і навчальний рік буде завершено раніше у зв’язку з проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Навчальні заняття у 1-8–х та 10-х класах завершуються 25 травня 2012 року; в 9-х класах -11 травня, в 11-х класах -3 травня. У 4-х класах державна підсумкова атестація проводиться з 11 по 17 травня з української мови та читання, математики. У 9-х класах державна підсумкова атестація буде проведена з 14 по 30 травня 2012 року, випускники складатимуть іспити з п’яти предметів. У 11–х класах – з 4 по 11 травня з трьох предметів у письмовій формі за збірниками завдань. Свято”Останній дзвоник” буде проведено після закінчення навчальних занять у 11-х класах – 3 травня 2012 року; для учнів 1-8,9,10 класів – „Свято завершення навчального року” 25 травня 2012 року. Випускні вечори у 11-х класах будуть проведені 12,13 травня 2012 року. Вся нормативна документація щодо завершення 2011-2012 навчального року та проведення державної підсумкової атестації доведена до відома керівників загальноосвітніх навчальних закладів району, є в школах.

Марина: Які особливості проходження ЗНО в цьому році?
Відповідь: Основною новацією проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2012 році є скорочення кількості предметів тестування. Абітурієнт має право на складання тестів не більше як із чотирьох предметів (у попередні роки було 5). У цьому році до переліку предметів для складання тестів введено всесвітню історію. Для вступу до вищого навчального закладу необхідно буде надати результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох предметів. Вступники мають право подавати сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання, видані у 2012 році, або сертифікати за 2008-2011 роки. Змінено графік проведення ЗНО -2012 року: тестування буде проведено з 15 травня по 07 червня 2012 року ( було з 14 травня). Детальну інформацію можна одержати в школі та на сайті Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти.

Залізо: П. Ірино! Чому в Україні не діє програма заохочення до вивчення української мови? За прикладом західних країн. Може не так соромно було-б слухати виступ прем’єра. І афганським, пакістанським…заробітчанам легше було-б.

Відповідь: По – перше, хотілося б щоб Ви назвали своє ім’я, по – друге, не в компетенції начальника відділу освіти районного рівня вирішувати питання розроблення загальнодержавних програм заохочення до вивчення української мови. У нас в районі всі школи україномовні (викладання предметів здійснюється українською мовою). У 4-х школах запроваджено профільне навчання за філологічним напрямом. Також здійснюється допрофільна підготовка з цього напряму, викладаються курси за вибором, факультативи. Для учнів на районному рівні організовуються конкурси: „Майстер української орфографії”, районні етапи міжнародних конкурсів імені Тараса Шевченка, імені Петра Яцика та літературні конкурси.

Іван: Як відомо, освіта відноситься до бюджетної сфери, якій кожного року не вистачає коштів.Тож приходиться з року в рік економити. На чому планує зекономити відділ освіти у наступному навчальному році? Чи будуть закриті якісь навчальні заклади району? Не планується зведення в один заклад позашкільних установ?

Відповідь: Так, я згодна з Вами, що освітня галузь із року в рік не забезпечена коштами в повній мірі для повноцінного утримання та виплати заробітної плати педагогам. У 2012 році галузь забезпечена фінансуванням на 74,5 %. Дефіцит бюджету складає 8,5 мільйонів. Освітянам приходиться економити на всьому. Звичайно, в районі госто стоїть питання оптимізації навчальних закладів. У цьому році проводиться робота щодо закриття 2-х малокомплектних шкіл (Дорошівської та Грем’яцької загально-освітніх шкіл І-ІІ ступенів). Зведення позашкільних навчальних закладів не планується.

Віталійович: Ірино Володимирівна, соромно проходити повз будівлю де знаходиться райдержадміністрація та Ваш відділ освіти – дошка пошани порожня. Хіба ми не маємо навчати дітей любові до свого району?!! У вас же такі чудові художники і керівник у них начебто є. Чи не може цей «педогог» проявити любов до свого селища та району та виконати цю не складну роботу по оформленню стендів?

Відповідь: В штаті відділу освіти Ямпільської районної державної адміністрації та  навчальних закладів району немає посад художників з оформлення стендів, дошок,  рекламних вивісок тощо. Учителі малювання, викладачі образотворчої студії районного центру дитячої та юнацької творчості навчають дітей та учнівську молодь мистецтву малювання на уроках та заняттях, вчать любити рідний край, навколишню природу, про що свідчать дитячі роботи, які неодноразово демонструвалися на виставках та конкурсах.    Дошка пошани порожня, тому що розпочато її реставрацію. Ремонтні роботи розпочато працівниками відділу культури, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів смт Ямпіль. Стенди знято для поновлення, роботи призупинено у зв’язку з погодними умовами. Оформлення дошки не можна назвати „нескладною роботою”, бо потребує кропіткої праці та значних  матеріальних витрат.

Ігор: Як на Вашу думку – чи доцільно утримувати школи, у яких кількість педагогів перевищує, або дорівнює кількості учнів? Чи є такі школи в нашому районі? Чи планується закриття якихось шкіл в районі?

Відповідь: Нині особливо гостро проявляється негативна  демографічна тенденція, постійне скорочення дитячого контингенту  у сільській місцевості, що зумовлює високу вартість навчання, проблеми в кадровому, матеріально – технічному та навчально – методичному забезпеченні сільських шкіл. Тому нагальним є процес оптимізації мережі  навчальних закладів, пошук шляхів надання якісних освітніх послуг на селі, підготовки випускників шкіл  у відповідності до соціальних запитів та викликів на ринку праці.  Є і проблема малокомплектних шкіл,  у яких кількість працівників дорівнює кількості учнів. У таких школах відсутні класи, заняття здійснюються за індивідуальною формою навчання, учні не мають можливості спілкуватися у колективі, унеможливлюється процес проведення повноцінних уроків фізичної культури, музики, масових заходів тощо.

З метою забезпечення надання якісних освітніх послуг  для дітей та учнівської молоді  з 2008 року  в районі діє  3 освітні округи, визначено базові  опорні школи.  Протягом  2008-2010 років у зв’язку з різким зменшенням контингенту дітей призупинили свою діяльність 4 заклади :  Паліївська загальноосвітня школа  І ступеня, Антонівська, Білицька  та Дружбівська загальноосвітні школи І-ІІ ступенів.   З 01 вересня 2011 року призупинила діяльність Микитівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів. У цьому році  відповідно до  перспективного плану оптимізації закладів освіти Ямпільського району  планується закриття 2-х шкіл: Дорошівської та Грем’яцької загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів. На сьогодні відповідно до чинного законодавства ліквідація закладів допускається лише за згодою територіальної громади.

Віктор: Ваше бачення розвитку освітніх закладів саме в Ямполі. Розміщення районних позашкільних закладів( РЦДЮ,ДЮСШ),які мають великий професійний потенціал.Ситуація з наявністю малої кількьсті учнів в двох школах та необхідність утримання їх.

Відповідь: На сьогодні  Ямпільський районний центр дитячої та юнацької творчості має власне приміщення для занять  гуртків художньо – естетичного напрямку. З метою більшого охоплення дітей позашкільною освітою гуртки функціонують на базі загальноосвітніх шкіл району. Ямпільська дитячо – юнацька спортивна школа власного приміщення не має, проводяться ремонтні роботи спортивного комплексу: побудовано шатровий дах та закладено кошти в районному бюджеті цього року на ремонт системи опалення. Для занять відділень школи використовуються  приміщення та спортивні майданчики загальноосвітніх шкіл району. За умови об’єднання  шкіл,  учні мають бути переведені до Ямпільської загальноосвітньої школи  І-ІІІ ступенів №2,  так як вона має типове приміщення. Зважаючи на збільшення кількості учнів, необхідно буде утримувати додаткові класи. Також  буде виникати потреба поділу класів на підгрупи з української мови, інформатики, трудового навчання. Достатньої кількості класних кімнат на сьогодні школа не має. Крім того проблемним буде питання  для учнів, які проживають на віддалених вулицях, щоденно добиратися до школи, особливо у складні погодні умови. В умовах сьогодення учням та їх батькам надається право альтернативи вибору закладу навчання.

 


21 thoughts on “Онлайн-конференція з Іриною Калюжною

  1. Ирина Владимировна добропорядна, юредически подкований руковадитель с которим приятно общаться. Всегда сдержаная приятная женщина. Чего не скажеш про метод кабинет про таких как Н.Л Т.П. В.В. Н.Е.

  2. «Уважаемый» так называемый Віталійович, давно я читаю статьи и комментарии на разные темы в данном интернет-издании, и всё больше понимаю насколько же такие люди как Бабаев и Рябуха морально и нравственно выше вас и талантливее. И ещё меня удивляет насколько же сильно вас душит это факт, в результате чего, и появляются вопросы и комментарии подобно вашему. А как ученик упомянутого вами ПЕДАГОГА, хочу сказать, что в своё время я учился у него, и, наверное, продолжаю учиться прежде всего чести и достоинству, а также отстаиванию чести района на любом уровне: от районного до международного. И в результате этого мне, в отличии от вас, не стыдно и не страшно подписаться своим настоящим именем. Жаль что у вас не было такого ПЕДАГОГА…

    1. Ну, во-первых, в коментариях каждый может подписываться под любым именем. Во – вторых, почему бы вам (воспитанникам “великого педагога”) не собраться и не оформить стенды. Или для этого надо вам в пояс поклониться, заплатить деньги или выписать грамоту. Почему вы прячитесь по кустам когда родной поселок нуждается в вашей помощи.Поэтому, Николай, честь и достоинство, которое ты перенимаеш у своего учителя, прежде свего надо завоевать у своих земляков, а потом уже отстаивать их на различных уровнях соревнований.

    2. Николай Рагулин, я з тобою згоден в тому, що стосується Рябухи, але за Бабаєва – ви помиляєтесь. Мені Вас дуже і дуже шкода, якщо ви навчились у нього «чести и достоинству», в такому разі ви небезпечний для суспільства.
      Я переконаний, що патріотизм має проявлятись в конкретних справах на благо району (наприклад, ремонт дошки пошани), а не в біганині по Ямполю з орденом.

      1. Мені як звичайному ямпільчанину та дошка пошани взагалі не потрібна, в Ямполі і без того багато проблем які потрібно вирішувати. Дошка пошани потрібна людям яким важлива “галочка” у звіті про пророблену роботу і краще щоб вона була зароблена, вибачте, “на халяву”. І давити на патріотизм в цьому випадку смішно.

      2. Послушайте, Yampolchanin, Віталійович… по-моему вы как-то так слишком напряжены, что я начинаю переживать как бы чего не “вышло”… Уж лучше расслабьтесь и получайте удовольствие от жизни. А если кого-то что-то не устраивает, то начните с себя, и последуйте данному вам совету – идите ремонтировать дороги, может быть хоть это получится. Ну или дальше продолжайте завидовать…

      3. Не надо из себя строить гения Николай и указывать что кому надо делать, если помочь оформить стенд тяжело.

    3. Я згоден з Миколою, складується така ситуація, неначе кожен забов’язаний вирішувати якусь проблему, якщо він якимось там чином з нею пов’язаний. В Ямполі багато проблем, наприклад неодремонтовані дороги,от і ви,ВІталійоаич, і ви,Yampolchanin, ідіть і ремонтуйте іх! Ви ж чоловіки – інструмент у руках тримати можете, а отже і забов’язані вирішити цю проблему, так випливає, якщо слідувати вашій логіці! А Бабаєва я знаю – дуже достойна людина.

    4. Да, не мешало бы поклониться Бабаеву и его ученикам за то что они сделали для нашего района! А орден он не на базаре купил, как вы совесть!

      1. Я тоже родительница и могу сказать, что Бабаеву присуща такая болезнь как “мания величия”.Для него дети нужны лишь как средство для получения наград и не более того. Ему все равно в каких условиях занимаются дети(несколько раз приходила в центр – было холодно),какие условия работы у коллектива ( на все учреждение 1 компьютер).Ему нужны победы любой ценой для себя любимого, что бы потом отчитаться перед начальством.

        1. Ахаха! Боже мой! Какой абсурд !!! Ирина вы сами поняли что написали? Какая глупость. Не хотела даже на это отвечать но потом захотелось процитировать Свифта “Когда на свет появляется истинный гений, то узнать его можно хотя бы потому, что все тупоголовые объединяются в борьбе против него.” Простите, но это факт!

        2. уважаемая,не Вам судить у кого мания ,а у кого нет. Да если бы не Бабаев,чтобы сдесь бы вообще было? Большинство детей ведь именно в РЦДЮТ и все чем-то занимаються,а не шляються с бутылкой по Ямполю.

  3. Бабаева могу воспринимать лишь как учителя рисования, но не как руководителя внешкольного учреждения. Вы много говорите про «манию величия», но это мелочи в сравнении с коррупцией которую он развёл. РДЦЮТ – место для работы КРУ!!!

    1. ХА-ХА!!Конечно, Юлия, вы правы! А ещё там целый чёрный рынок, и вообще чего только нету в таком ОГРОМНОМ учреждении!.. Кроме того, там ещё и уран обогащают, и делают из него ядерное оружие (я сам видел), вот только бы в США об этом не узнали, а то ещё введут войска в РЦДЮТ… Люди, ну не смешите пожалуйста.. Если вам скучно, то при чём тут Бабаев??..

    2. Да,Бабаев еще тот фрукт. Понабирал в магазине товара, а расплачиваться и не думает. Так,что проверка точно надо.

  4. Дался вам этот Бабаев. Да он и приворовывает, и его нельзя назвать высоконравственным человеком, но ведь он учит детей!!! Давайте воспринимать его таким, какой он есть и прекратим эту дискусию.

  5. Просимо коментувати виключно по темі матеріалу, сторонню дискусію припинити.

Comments are closed.

error: Content is protected !!