Престольне свято Ямполя: збережені і забуті традиції предків

Традиції святкувати Преображення Господнє, як храмове свято центральної частини селища, більше 200 років   

 

Ямпільчани, що мешкають на лівому березі Студенка, вважаються прихожанами Спасо-Преображенського храму і відзначають престол сьогодні, а мешканці правого берега відносяться до парафії Свято-Георгіївського храму – їх престольне свято припадає на 16 листопада, коли православна церква відзначає свято Оновлення храму святого Георгія в місті Лідді. Звичайно, цей поділ умовний, але його дотримуються більшість ямпільчан.

 

Багато місцевих традицій було забуто в радянські часи. Зокрема, краєзнавці говорять, що наші предки суворо дотримувались поділу на парафії: від хрещення немовлят і до поховання померлих на одному з двох ямпільських цвинтарів. На жаль, не дійшла до нас і традиція проводити ярмарок на Спаса та Георгія.

 

«Центральним місцем Ямполя була невелика площа – Базарна, де кожну п’ятницю відбувались одноденні базари, а у встановленні річні свята (такі як Спас, Покрова, Георгія, Десятої П’ятниці) були дводенні ярмарки.  На ярмарки приїжджали торговці звідусіль з різними товарами (з Глухова, Шостки, Середино-Буди, Кролевця), з навколишніх сіл. Ярмарки завжди були багатолюдними і гучними. Приїжджі займали Глухівський шлях від центру до місця, де знаходиться неплюєвська «земська» школа. Вулиці були на стільки заповнені народом, що по ним неможливо було проїхати. А чого тільки не продавалося?», – пише краєзнавець Віктор Цвілодуб.

 

Що стосується самої Спсо-Преображенської церкви, то вона в первинному вигляді також не збереглася, але була відбудована рівно шістнадцять років тому. Відомо, що перший храм на цьому місці був побудований ще у 1796 році і мав відразу три престоли.

 

Священник Іоанн Танський так описував наше селище у 1854 році: «В настоящее время в Янполе две церкви: Преображенская деревянная, о трех престолах: одним во имя Преображения Господня, другим во имя спасителя Николая, а третий устраивается в честь Покрова Пресвятой Богородицы; другая церковь – Георгиевская  – каменная об одном престоле. Была и третья церковь – Покровская, но в 1834 году сгорела и на её месте стоит каменная каплица.

 

Церква зазнала нищівної пожежі у роки громадянської війни, під час бойових дій. Була  розгромлена  також усипальниця родини Неплюєвих, яка доповнювала ансамбль храму. Цікаво, що знищив храм загін червоного польового командира Василя Боженка, ім’я якого тривалий час носила вулиця на якій розташований храм.

 

В 2001 році церкву відбудували, саме 19 серпня, на престольне свято, відбулось освячення храму. В 2016 році центральна вулиця Ямполя – Боженка була перейменована на Спасо – Преображенську.

error: Content is protected !!