100 неймовірних фактів про Ямпіль: станції «Янпіль» вже 110 років

 

Залізнична станція поруч з містечком Ямпіль була побудована в 1907 році, хоча залізнична колія пролягла через наше селище значно раніше

 

З історичних джерел відомо, що ділянка Вороніж – С. Буда була побудована ще в 1895 році, але чомусь станції на ній з’явились значно пізніше. Янпіль у 1907 році, а Маково взагалі в 1922 році.

 

На жаль, ця інформація спростовує місцеву легенду про двох братів Яна і Яма, які нібито не розсварились між собою і тому поселились на відстані, заснувавши згодом селище і залізничну станцію.

4 thoughts on “100 неймовірних фактів про Ямпіль: станції «Янпіль» вже 110 років

  1. Ворожба – С.-Буда це, як видно на карті інша гілка залізниці. Вона ще називалась “Бульянская железная дорога” і була вузькоколійна. Перешита до1927р. у широку колію.
    Ось:
    Ворожба – Локоть – Заруцкий – Глухов – Берёзка – Свесса –
    Хутор-Михайловский – Зерново [Середина-Буда]
    Общего пользования. Длина 149 км.
    Открыта в ноябре 1895г. Колея 1000мм. Принадлежала Московско-Киево-Воронежской ж.д. Перешита после 1917г., но до 1928г. При этом разобран участок Берёзка-Свесса и построена ширококолейная линия Берёзка-Маково. В 1931г. в связи с постройкой ширококолейного спрямления Локоть-Свесса участок Локоть-Заруцкий тоже разобран.

    А магістраль Київ – Москва, яка проходить через ст. Янпіль вступила в дію у 1907р.

    1. Є джерела, які вказують на те, що в 1895 році через Ямпіль проходила гілка Вороніж (згодом Терещенська) – С. Буда (згодом Зернове). Не виключено, що це була вузькоколійка.
      Ви не знаєте, коли була побудована станція Неплюєво?

      1. Про які джерела йдеться?
        Жодного згадування про залізницю в Ямполі у 1895р. я ніде не зустрічав.
        Станція Неплюєво вирогідно побудована у 1907р. – коли була запущена магістраль Київ – Москва.

Comments are closed.

error: Content is protected !!