З 10 червня вступає в дію новий Закон України “Про житлово-комунальні послуги”, в рамках якого відповідальність споживача за непогашену заборгованість стане більш жорсткою.

Закон передбачає нарахування пені за кожний день її прострочення, обмеження та припинення надання послуги в цілому.

Загалом новий закон стосується всіх українців, але найбільше все ж таки містян. Він встановлює новий порядок укладення договорів на отримання комплексу житлово-комунальних послуг – водо-, газо-,тепло- електропостачання, вивезення сміття, послугу управління будинком тощо. Йдеться, зокрема, про регулювання відносин між мешканцями і тими, хто надає житлово-комунальні послуги. Документ покликаний перевести ці відносини у ринкову площину і надати нові можливості співвласникам будинків.

Закон впроваджує типові види договорів, які дозволять співвласникам будинків або окремим споживачам самостійно обирати модель постачання комунальних послуг у їх будинках. Так, вони зможуть домовлятися з компанією-управителем, яка буде надавати послуги, щодо вартості послуг.

Так само співвласники зможуть делегувати управителю частину функцій з управління спільним майном будинку.
Власне, закон передбачає вичерпний перелік прав та обов’язків між трьома гравцями – так званими “управителями”, виконавцями комунальних послуг та споживачами таких послуг. Що дуже важливо, він містить норми, які передбачають відповідальність за відсутність послуг або неякісне їх надання. Завдяки цим нормам у споживачів з’явиться механізм захисту своїх прав.

error: Content is protected !!