Зазначені залізничні станції не зможуть виконувати операції з перевезення вантажів, але продовжать надавати послуги пасажирам

Про це йдеться у листах «Укрзалізниці» та Міністерства інфраструктури України, які днями надійшли на адресу Ямпільської районної ради. Залізничники відповіли на звернення місцевих депутатів, які просили відновити роботу вищевказаних вантажних станцій.

Одним з головних аргументів проти закриття станцій Янпіль та Свеса було те, що місцеві підприємства готові забезпечити належний вантажообіг і, відповідно, прибуткову роботу залізничників. «Укрзалізниця» визнала факт надходження заявок від цих суб’єктів підприємницької діяльності, але назвала правомірною свою відмову у наданні вантажних вагонів цим підприємствам.

«У зв’язку зі збільшення замовлень у цілому перевізник на зазначених станціях не погоджував плани перевезення»

Про це йдеться у листі «Укрзалізниці» за підписом директора операцій В. Єрьоміна та в.о. директора комерційної роботи А. Мірошнікова.

«Організація перевезення вантажів здійснюється на договірних засадах. Пунктом 2.4.2 договору про надання послуг між ПАТ «Укрзалізниця» та замовником перевезення встановлено, що перевізник має право відмовити в погодженні планів перевезення вантажів у разі відсутності у перевізника технічної або технологічної можливості здійснити таке перевезення. Відмова здійснюється через автоматизовану систему «Месплан».

Користуючись своїм правом, у зв’язку зі збільшення замовлень у цілому, перевізник на зазначених станціях не погоджував плани перевезення для всіх суб’єктів господарювання через відсутність технічної можливості виконувати перевезення. На жаль, на сьогодні у ПАТ «Укрзалізниця» відсутні технічні та технологічні можливості надавати послуги на таких малодіяльних та збиткових станціях через дефіцит тягового рухомого складу, а як суб’єкт господарської діяльності товариство не в змозі на безкомпенсаційній основі утримувати збиткову інфраструктуру.

«Відсутні вагони – немає і належного товарообігу»

Таким чином через відмову «Укрзалізниці» надати місцевим підприємствам вагони для перевезення продукції, станції Янпіль та Свеса мають замалий товарообіг і, відповідно, збитки.

«ПАТ «Укрзалізниця» було проведено аналіз діяльності вантажних станцій, визначено перелік станцій з незначним обсягом роботи, проведені переговорні процеси з бізнес спільнотою та озвучено в засобах масової інформації позицію ПАТ «Укрзалізниця» щодо перспектив з покращення роботи по ефективному використанню інфраструктури та її об’єктів.

Відповідно до Тарифного керівництва №4 залізниць України, зазначені роздільні пункти відкриті для виконання комерційних операцій по знаку «Б» та параграфами 1, 3, пов’язаних з перевезенням вантажів. За 2017 рік середньодобовий вантажообіг по цих станціях становив лише 0,83 та 2.18 вагона на добу відповідно», – йдеться у листі.

«Залізниця вимагає компенсації збитків»

«Укрзалізниця» переконана, що місцеві підприємства можуть віправляти вантажі через Хутір Михайлівський, а тому готова утримувати станції Свеса та Янпіль лише за умови виділення коштів з місцевих бюджетів, або зацікавленими підприємствами.

«Перевезення вантажів можливо здійснювати зі станції Хутір – Михайлівський, яка знаходиться на відстані 21 км від станції Янпіль та 11 км від станції Свеса.

З огляду на викладене, питання подальшої роботи вищенаведених станцій для виконання комерційних операцій буде розглядатися за умови компенсації витрат, пов’язаних з обслуговуванням малодіяльних та збиткових об’єктів інфраструктури, за рахунок підприємств, що обслуговуються станціями», – вказують чиновники «Укрзалізниці».

«Якщо компенсацію не буде проведено протягом півроку – станції закриють»

Процедуру закриття вантажних станцій роз’яснили в Міністерстві інфраструктури України, де, зокрема, зазначили, що таке рішення можуть прийняти і без згоди місцевої влади.

«Процедура закриття залізничних станцій повністю врегульована чинним законодавством України. Відповідно до статті 7 Закону України «Про залізничний транспорт» органи управління зазначеним транспортом разом з відповідними місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування вирішують питання експлуатації малодіяльних збиткових залізничних дільниць, станцій, а також залізничних під’їзних колій, що перебувають на балансі ПАТ «Укрзалізниця»

У разі неприйняття органами місцевого самоврядування (протягом 6 місяців після звернення залізниці) рішень про компенсацію збитків з місцевих бюджетів або за рахунок підприємств, що обслуговуються цими дільницями, станціями та під’їзними коліями, ПАТ «Укрзалізниця» за погодженням з центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту має право прийняти рішення про закриття малодіяльних збиткових залізничних дільниць, станцій та залізничних під’їзних колій.

Слід зазначити, що в 2018 році до Мінінфраструктури не надходили ініціативи ПАТ «Укрзалізниця» щодо погодження закриття залізничних станцій Янпіль та Свеса для виконання вантажних операцій. Таким чином, Міністерство інфраструктури України відповідно до процедури, передбаченої статтею 7 Закону України «Про залізничний транспорт», протягом 2018 року не погоджувало ПАТ «Укрзалізниця» закриття жодних залізничних дільниць, станцій та залізничних під’їзних колій», – йдеться у листі заступника міністра інфраструктури України Ю. Лавринюка.

«Рішення додатково вивчать з урахуванням соціальної складової»

Мінінфраструктури наголошують, обговорення має пройти протягом листопада

«Кабінет Міністрів під час наради 23.10.2018 року надав доручення ПАТ «Укрзалізниця» разом із Мінінфраструктури протягом листопада 2018 року додатково проаналізувати з урахуванням соціальної складової показники ефективності роботи малодіяльних та збиткових залізничних станцій, що пропонуються до закриття чи обмеження роботи, провести консультації з громадськістю, народними депутатами України, Мінагрополітики, відповідними місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування і довести до відома зацікавлених осіб алгоритм проведення рейтинг-аналізу діяльності залізничних станцій», – зазначається у листі.

2 thoughts on “Станції Янпіль та Свеса закриють протягом 6 місяців, якщо місцева влада відмовиться їх фінансувати

  1. “Белый дом” закриють, коли буде Ямпільська ОТГ, Свеська ОТГ,приєднають до Шостки, після виборів,закриття станцій і відміна приміських поїздів- це зупинка життя. Лише у чиновників місцевого самоврядування, життя іде як швидкий потяг. Три роки я працював на станції “Хутір-Михайлівський” техконторі “Укрзалізниці”, знаю по собі викрутаси капіталістів залізниці.

Comments are closed.

error: Content is protected !!