Начальник філії «Ямпільський райавтодор» Роман Косенко дав інтервю Ямпільській інтернет-газеті. Темою розмови став стан автомобільних доріг на території Ямпільського району.

Яка ситуація з автошляхами району на сьогоднішній день?

Хочу зазначити, що автомобільні дороги району знаходяться у власності Служби автомобільних доріг у Сумській області, а філія «Ямпільський райавтодор» лише здійснює їх утримання та ремонт на замовлення власника.

Вийшло так, що нашому підприємству на цей рік виділено ліміт у сумі 1 мільйон 406 тисяч гривень на всі дороги Ямпільського району. В цю суму входить зимове та літнє утримання, ямковий ремонт. Окрім цього, в цьому році чітко розмежовані кошти на утримання державних (їх в районі дві: Шостка-Ямпіль та С.Буда-Ямпіль-Береза) та місцевих доріг. Нам виділили  511 тисяч гривень на державні та 895 тисяч гривень на місцеві дороги. Виходить так, що через інтенсивне зимове утримання ми станом на 01.06.2013 року по державним дорогам вже виконали робіт на 811 000 гривень. На ці дороги тепер немає коштів, а у служби автомобільних доріг жорстка позиція – все відповідно до лімітів.

Тобто, у мене залишилося лише 580 тисяч гривень на місцеву автомобільну мережу, саме тому ми працюємо на ділянці дороги Ямпіль – Орлівка – Свеса. Що буде далі, велике питання.

Чи існує якась надія на збільшення фінансування?

Щорічно під тиском громадської думки  знаходять якісь кошти і в  авральному режимі виконуються роботи. Так само, як у нас було в минулому році з дорогою на Свесу. На початку року нам виділили 887 тисяч гривень на район, але рік ми завершили, завдяки активній роботі райдержадміністрації, з виконаними роботами на суму 3 мільйони 423 тисячі гривень. Тобто, вдалось в 3 рази збільшити ліміт. Цього року у нас 1 мільйон 406 тисяч, як ми закриємо рік невідомо, але є позитивна тенденція.

А чи передбачено якісь кошти на капітальний ремонт?

Ремонт передбачений тільки ямковий, ні на поточний, ні на капітальний кошти не передбачаються вже 3 роки. Грошей немає, немає за що купити матеріал і працювати «в порожню» не дозволяють. Нам навіть не дозволяють здійснювати покіс трави, яка  вже по пояс. Ситуація вкрай важка.

У чому причина такої ситуації?

У коштах. Для порівняння, в Білорусії на утримання 1  км дороги виділяється в 16 разів більше, в Росії в 10-12 разів більше. В Україні виділяється лише близько 2 тисяч гривень на кілометр, при тому, що 1 м 2 дороги коштує 260 гривень. Саме тому, дороги району зношені в 2-3 рази, а все має свій ресурс.

Чи співпрацюєте ви з місцевими радами?

Так, співпрацюємо. Затримка за перерахуванням коштів в казначействі та в тому, що для капітального ремонту потрібен проект та експертиза. Вони коштують гроші, а у багатьох рад є лише по 3-5 тисяч.

Ямпільчани постійно скаржаться на дорогу біля пошти та школи №2, хто її має ремонтувати?

Дорога біля пошти однозначно комунальна. Я сьогодні пропонував голові селищної ради відремонтувати цю ділянку, але вона каже, що у них заплановано капітальний ремонт.

По дорозі біля другої школи – спірне питання, раніше наша дорога починалася від бетонної огорожі водозабору, а по Ямполю дороги знаходилися у власності селищної ради. Зараз потрібно розібратись, адже закони змінюються.

3 thoughts on “Роман Косенко “Стан доріг Ямпільського району вкрай важкий”

  1. Деньги есть всегда, вопрос приоритетов – куда их направить. Почему то у нас ремонтируют дорогу возле поссовета, а не самые ужасные участки с огромными ямами возле школы и почты.

  2. Сделаете дорогу до Антоновки, а то уже дошло до тогого, что рейс Шостка -Антоновка 12.06.2013 года не поехал назад по маршруту а прямиком из Антоновки поехал через Ивот на Шостку

  3. У нас ремонтируется только одно направление дороги Ямполь – Свесса (почти каждый год и даже в дождь и в слякоть стараются трудяги лиш бы к выборам успеть) – потому что там избирателей немеряно, а Антоновка никому не нужна потому что там избирателей кот наплакал – туда никогда ремонтировать не будут. Так же как Ямполь – Белица – Степное, так же как до Княжич и М-Буды. При всех властях так было и скорее всего никогда не поменяется. Так что скоро БТР и Урал будет обыденным транспортом для жителей нашей месности.

Comments are closed.

error: Content is protected !!