Цього дня згідно православного церковного календаря святкується: оновлення (освячення) храму великомученика Георгія у місті Лідді. Цей день є престольним святом Ямпільського Свято-Георгієвського храму.

16 листопада Православна Церква згадує оновлення (освячення) храму святого великомученика Георгія в місті Лідді. Святий великомученик Георгій постраждав в жорстоке гоніння на Церкву при Римському імператорі Діоклетіані. Після смерті великомученика Георгія слуга святого виконав прохання свого пана – переніс обезголовлене тіло в Палестину і поховав у місті Рамлі. У царювання благочестивого імператора Костянтина шанувальники святого великомученика збудували на честь його імені прекрасний храм в Ліді, в цей же храм, до часу його освячення, були перенесені з Рамла нетлінні мощі святого великомученика. Подія це сталося 3 листопада. Згодом чудовий храм Георгія прийшов у велике запустіння. Неушкодженими в ньому залишилися тільки вівтар і рака з мощами великомученика, де християни продовжували відправляти своє богослужіння. Жертви благодійників дали можливість Лідді знову побачити цей храм упорядкованим та прикрашеним. Освячення оновленого храму відбулося в 1872 році З листопада, того дня, в який він був освячений вперше. Спогад про се знаменну подію Православна Церква здійснює в цей день і до теперішнього часу.
Дорогі Ямпільчани! Вітаю Вас з Престольним святом Свято – Георгієвського храму. Бажаю Вам Божої допомоги у Ваших трудах, затишку і благополуччя у Ваших родинах, здоров я духовного і тілесного, молитв і заступництва Великомученика Георгія і Господнього благословення.
З любов ю у Христі протоієрей Микола.

error: Content is protected !!