Про таємницю втілення Сина Божого на землі, крім Богообраної Діви Марії, знали лише дві особи, по відкровенню від Духа Святого: це батьки Іоана Хрестителя: 3ахарія і Єлісавета. Потрібно було повідомити цю таємницю і третьому праведникові. Ангел Господній з’явився обрученному (так званному) чоловікові Пресвятій Діві у сні, промовляючи: «Йосипе, сину Давидів! не бійся прийняти Марію, дружину твою. Зачате в ній – від Духа Святого. Вона народить Сина, і ти даси Йому ім’я Ісус(Спаситель): бо Він спасе народ Свій від гріхів їхніх. З цього часу Йосип не тільки був хранителем дівства Богоматері, але і хранителем таємниці, (предреченної пророком Ісаієм) втілення Бога від Діви.
В цей час вийшло від Кесаря Августа повеління зробити перепис по всій землі. Кожному треба було записатися у своєму вітчизняному місті; чому і Йосип з Пресвятою Дівою Марією, походячи з дому і роду Давидового, пішли з Галилеї, з міста Назарета, в Іудею, у місто Давида, що зветься Вифлеєм. В цьому маленькому містечку, на цей раз для перепису, зібралося дуже багато народу. Пресвятій Діві Марії настав час родити, і не виявилося зручного місця в будинку. Вона пішла в вертеп, який, звичайно під час непогоди, заганяли худобу, і там народила Сина; Сама сповила Його, і поклала в ясла.
Була ніч. Пастухи стерегли череду в полі. І ось Ангол Господній, і Божественне світло осяяло їх,вони злякалися. Але ангел сказав їм: «не бійтеся. Я благовіщу вам радість велику, яка приготована для всього народу: нині народився вам у місті Давидовому Спаситель, Христос Господь. Ви знайдете Немовля лежачиму яслах». Раптом з’явилася з Ангелом безліч небесного воїнства; і чутно було, як вони славили Бога і співали: «Слава на небі, (царюючому Богу) і на землі мир». Коли Ангели відійшли на небо, пастухи сказали один одному: дійдемо до Віфлеєму й подивимося, що там сталося, про що Господь сповістив нам? І нітрохи не зволікаючи пішли: і знайшли Богородицю Марію і Йосипа, й Немовля лежачиму яслах. Тут вони розповіли, що було ім сповіщено Ангелами. Всі, хто почув, дивувались, що розказували пастухи. А Богоматір, зберігала ці промови у серці Своєму. Пастухи повернулися, і дякували Богові за все, що чули і бачили.

Дорогі Ямпільчани! Вітаю Вас з Величним святом Різдва Христового! Бажаю Вам від Новонародженного Божественного Немовля міцної віри, окриленої надії, всепрощаючої любові, духовної радості та всіх благ.

З любов’ю у Христі протоієрей Микола.

error: Content is protected !!