В ніч з 29-го на 30 березня Україна перейде на літній час. Стрілки на годиннику буде переведено на годину вперед.
Починаючи з 2011 року, народні депутати пропонували прийняти закон, що скасовує переведення годинників, – за прикладом Росії. Парламент навіть прийняв постанову, за якою Україна повинна була залишитися на літньому часі, але потім її скасували.
Переведення стрілок годинника на годину вперед влітку і на годину назад взимку з метою економії енергетичних ресурсів вперше було проведено у Великобританії в 1908 році. Ідея економії енергетичних ресурсів шляхом переведення стрілок належить Бенджаміну Франкліну, американському державному діячеві, одному з авторів Декларації незалежності США. У самих же Сполучених Штатах Америки перехід на літній і зимовий час застосовується з 1918 року.
Наразі режим переведення стрілок на літній час застосовується більш ніж у 110 країнах на всіх широтах від Канади до Австралії, і у всіх європейських державах. Вважається, що перехід на літній час дає економію електроенергії, а також викроює зайву годину для відпочинку у світлий час доби.
Деякі країни відмовилися від переходу на літній і зимовий час, в тому числі і низка колишніх радянських республік. Сезонне переведення годинникової стрілки скасовано в ряді держав, серед яких Росія, Китай, Сінгапур, Естонія, Грузія, Узбекистан, Таджикистан, Туркменістан і Казахстан.

error: Content is protected !!