Ямпільське відділення екстреної допомоги та медицини катастроф отримало нову карету швидкої медичної допомоги на базі Peugeot Boxer, у якій може здійснюватися інтенсивна медична допомога прямо в дорозі.

За словами керівника відділення Геннадія Харченка, автомобіль укомплектованих найсучаснішим медичним обладнанням провідних світових виробників, відрізняється поліпшеною безпекою, підвищеним комфортом, економічністю і цілим рядом інших переваг.

Лікарня на колесах

Нова карета «швидкої» кардинально відрізняється від всіх автомобілів, що раніше використовувались лікарнями району. Вона обладнана за останніми досягненнями медичної техніки. Усе обладнання в автомобілі – від провідних світових виробників Італії, Німеччини, Туреччини та Нідерландів. Таким чином значно підвищується якість і рівень надання медичної допомоги.

Даний автомобіль «швидкої» медичної допомоги має клас В і призначений для транспортування та реанімації хворих. В ній нараховується понад 20 найменувань основного обладнання та понад 30 – допоміжних приладів та приборів у сумках та укладках. Зокрема, це ноші, що забезпечують спеціальне положення хворого, іммобілізаційні пристрої, обладнання для проведення реанімації у випадку зупинки серця – кардіомонітори-дефібрилятори, електрокардіографи, які послідовно забезпечують дефібриляцію та моніторинг стану хворого, портативна система для відновлення дихання, прилади для оперативних даних про стан пацієнта – від рівня цукру в крові до артеріального тиску тощо. Якщо стан хворого під час транспортування погіршується, обладнання дозволяє провести реанімацію. Усі показники записуються та зберігаються у пам’яті пристроїв, їх можна вивести на друк. 

Ціна питання

Фахівці відзначають, що вартість «чудо-автомобілю» становить близько 700 тисяч гривень. У 2013 році Міністерство охорони здоров’я закупило всього 1 412 таких автомобілів швидкої медичної допомоги (143 реанімобілів типу С, 1 063 авто екстреної медичної допомоги типу В, 206 машин «швидкої» типу А2) на загальну суму 921,4 мільйонів гривень.

Як ніколи вчасно

Якщо б район зараз не отримав цей автомобіль, то цілком імовірно стикнувся з проблемою надання невідкладної медичної допомоги для жителів райцентру. Адже, карета «швидкої», яка до останнього часу використовувалась в Ямполі відпрацювала понад 14 років і цілком вичерпала свій ресурс. Самі медики відзначають, що вона могла б проїздити ще щонайбільше тиждень.

Укомплектують повністю

Очікується, що Ямпіль найближчим часом отримає, ще один автомобіль швидкої медичної допомоги, але вже на базі ГАЗ 32213, який більш пристосований для місцевих доріг. Якщо це станеться, Ямпільський район буде повністю укомплектований «швидкими». Адже пункти швидкої допомоги в Свесі та Дружбі вже мають нові автомобілі. Їх у 2012 та 2013 році придбали за рахунок аграрних кампаній, що працюють в районі.

Зміни тривають

Нагадаємо, в минулому році на Ямпільщині почалось практичне впровадження в життя норм Закону України «Про екстрену медичну допомогу». В районі булосформовано 3 бригади екстреної медичної допомоги в Свесі, Ямполі та Дружбі. В районному центрі було створено відділення, а в Свесі та Дружбі – пункти базування. «Швидкі» залишились в тих же приміщеннях, де і були раніше.

error: Content is protected !!