Схоже, що на Ямпільщину, як і Україну загалом, зовсім скоро чекають великі переміни. Уряд хоче повністю ліквідувати районні та обласні державні адміністрації, які зараз є головними органами влади на місцях, а їх повноваження віддати місцевим радам.

Що це означає для нашого району? Перш за все, що районна влада вибиратиметься, а не призначатиметься «з гори», що 30 відсотків податків залишатиметься у місцевому бюджеті, а замість районної адміністрації буде діяти держпредставницво, яке наглядатиме за діяльністю органів місцевого самоврядування та керуватиме владою за умов введення надзвичайного стану. Тобто, мова йде про повну зміну системи місцевої влади, яка діяла ще з радянських часів. 
Схоже, що розмови про децентралізацію набувають конкретики. Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України вже підготовлено пропозиції щодо змін до Основного Закону (Конституції) України.  Основні зміни передбачають: 1) Запровадження трьохрівневої системи адміністративно-територіального устрою України – область, район, громада з повсюдністю місцевого самоврядування; 2) Передачу функцій виконавчої влади від місцевих адміністрацій виконавчим органам рад відповідного рівня; 2) Розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування за принципом субсидіарності і наділення саме громад максимально широким колом повноважень; 2) Чітке забезпечення повноважень  органів місцевого самоврядування необхідними фінансовими ресурсами, в тому числі через їх участь в загальнодержавних податках; 2) Ліквідація державних адміністрацій і створення натомість державних представництв з тільки контрольно-наглядовими і координаційними, а не виконавчими функціями.

Перші результати вже за рік

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман запевняє, що в 2015 році українські громади у регіонах після чергових місцевих виборів співпрацюватимуть з владою вже на зовсім інших умовах. “Буде реальна децентралізація, бо останні роки дуже багато речей у нас було централізовано і узурповано владою. Ми не хочемо, щоб громади як зараз їздили у Київ, чи на колінах повзали в область просити грошей, щоб відремонтувати дорогу чи ще щось”, – пообіцяв Гройсман, презентуючи реформу з децентралізації на розширеній нараді з представниками міст та областей.

Урядовець повідомив, що місцеві бюджети з 2015-го року отримають право на частку загальнонаціональних податків. “Це ті кошти, які підуть на ремонт доріг, створення дитсадків, інфраструктури або на вирішення інших питань, які є важливими для тієї чи іншої територіальної громади”, – підкреслив він.

Право обирати

За його словами, в рамках реформи з децентралізації, місцеві органи, зокрема районні та обласні ради, будуть виборними і отримають право утворювати свої виконавчі органи. “Всі виконавчі функції передаються органам місцевого самоврядування, які будуть обрані мешканцями”, – каже Володимир Гройсман.

На його переконання, саме така система буде дієвою і не провокуватиме конфліктів. “Зараз облраду вибирають, а голову облдержадміністрації призначають. І йде постійний конфлікт між ними, а не плідна співпраця”, – наголошує міністр. 
Окрім цього в ході реформи з децентралізації уряд хоче забрати у Верховної Ради право призначати чергові та позачергові вибори до органів місцевого самоврядування та утворювати чи ліквідовувати райони міста і селища, аби не відволікати парламентарів від законотворчої діяльності.

Європейська підтримка

План з проведення децентралізації влади поки попередній, адже Мінрегіонрозвитку ще збирає пропозиції на місцях щодо реформування місцевого самоврядування. Зокрема дискутують про те, чи залишити адміністративно-територіальний поділ української території на регіони, чи перейменувати їх на “краї”.

Однак попри “сирість” реформи, вже зараз Євросоюз схвально оцінює напрацювання українського уряду щодо децентралізації. “Дуже важливо, що в Україні готові застосовувати знаменитий європейський принцип субсидіарності, коли рішення, які можуть ухвалювати на місцевому рівні, там і ухвалювались. Ми зі свого боку підтримуємо, щоб всі ці механізми справді в Україні працювали”, – сказав в інтерв’ю Deutsche Welle віце-президент Європейської комісії Сіім Каллас. За його словами, ЄС фінансово підтримає більшість українських реформ. Скільки український уряд витратить на децентралізацію, буде відомо лише в червні.

Голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський наголосив, що українська сторона ще має ретельно виписати повноваження місцевих органів влади і їхні функції.

error: Content is protected !!