В Орлівці освятили каплицю

Днями відбулася подія, до якої довго йшла православна громада Орлівки ? освячення каплиці Миколи Мирлікійського Чудотворця, яка була побудована завдяки меценатській допомозі уродженця села Костянтина Товстухи.
За два з половиною місяці на місці пустиря на узбіччі автомобільної дороги Ямпіль – Свеса постала дерев’яна капличка в честь святителя Миколая Чудотворця, яка прикрасила центральну частину Орлівки. Ця духовна споруда – справжній подарунок орлівчанам. В селі є церква, але вона знаходиться на значному віддаленні від центру, тож багато мешканців, особливо похилого віку, не мають можливості відвідувати служби кожного разу.


На цю знаменну подію зібралося чимало людей, як мешканців Орлівки, так і навколишніх сіл. І не лише для того, щоб подивитися на нову каплицю, а щоби щиросердечно помолитися Господу. Архієрейську Службу Божу того дня очолив єпископ Конотопський і Глухівський Роман, який звершив Божественну літургію у місцевому храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Після закінчення Божественної літургії Владика Роман, разом із духовенством та прихожанами, звершив хресний хід до центру села, де освятив каплицю в честь святителя Миколая та нагородив благодійників грамотами.
– Сьогодні ми сподобилися милості Божої, того, що Господь дарував думку одній людині, щоб була збудована каплиця в селі Орлівка, – зазначив у своєму виступі єпископ Роман. – Ця каплиця дуже потрібна для людей, які може в неділю, чи навіть на свято, не мають часу піти і повністю відстояти на літургії в храмі. Зайшовши в капличку в будь-який день неділі, при якомусь дуже важливому ділі, яке їм потрібно зробити, вони помоляться та попросять Бога, поцілують святі ікони, поставлять свічки. І я думаю, що по їх прошенію та по Божому благословенню, Бог їм подасть.

– На спорудження каплиці була божа воля, – розповідає головний меценат будівництва Костянтин Товстуха. – У мене сильно хворів батько, я з ним їздив по лікарнях та намагався його вилікувати. Але Господь забрав його душу собі. Напевно, він вирішив, що так потрібно. Свого часу я дав обітницю Миколі Чудотворцю, на мощах якого я був разом з батьком в Італії, що в його пам’ять поставлю каплицю. Тож, я виконував свою обіцянку. Для будівництва каплички знадобилось багато часу, довелось долати чимало перешкод. Я дуже вдячний депутатам сільської ради, які домоглися того, щоб земельна ділянка під будівництво каплички була надана саме на цьому місці, мешканцям села Орлівка, своїй матері, яка підтримувала цю добру ідею з самого початку, а також всім тим, хто підтримував цю благу справу, хто словом, хто ділом. Вона збудована безкорисно, для громади, в якій я народився і виріс, якій маю бажання допомагати і надалі.
Є всі підстави сподіватися, що капличка в честь святителя Миколая Чудотворця стане новим духовним оберегом для мешканців Орлівки та гостей села. Планується, що її двері будуть відкриті з ранку до вечора, тож, кожен бажаючий зможе завітати до неї, щоб побути наодинці з Богом.