Сьогодні 19 серпня православні християни відзначають свято Преображення Господнього, яке ще називають яблучний Спас, чи Другий Спас. Це одне з дванадцяти найбільших православних свят, яке в Ямполі вважають престольним в одній з частин селища.

Традиція по-особливому відзначати  свято Преображення Господнього збереглась в Ямполі з стародавніх часів.  З історичних джерел відомо, що різні часи в селищі було щонайменше п’ять храмів, чотири з яких діяли одночасно. Окрім відбудованих нині Спасо-Преображенського та Свято-Георгіївського храму, в селищі діяли ще й Покровська та Благовіщенська церкви. Проте особливе значення для віруючих мали саме Спаський та Георгіївський храми, з якими в селищі пов’язано чимало традицій. Однією з яких і було відзначення престольних свят.

Ямпільчани зберегли традицію та шанували престольні свята навіть за радянських часів, коли в селищі не діяло жодного храму. Природно, що звичай окріп з моменту будівництва (відновлення) в селищі Свято-Георгіївського (1990 рік) та Спасо – Преображенського храмів (2001 рік).

Нині Ямпіль умовно поділений на дві частини, одна з яких розташована по ліву сторону річки Студенок і вважає своїм престольним святом Преображення Господнє (19 серпня), мешканці ж будинків, що розташовані по праву сторону річки особливо шанують 16 листопада. Цього дня згідно православного церковного календаря святкується оновлення храму великомученика Георгія у місті Лідді.

Незалежно від приналежності до храмів, ямпільчани дуже полюбляють святоПреображення Господнього, яке найчастіше у спілкуванні називають Яблучним Спасом. Окрім загальноприйнятих у християн традиційнести до церкви врожай на освячення, святити груші, яблука та мед, у ямпільчан прийнято ходити в цей день в гості та самим приймати гостей.

Також, з старих часів в народі збереглось і чимало прикмет пов’язаних зі Спасом. Зокрема, якщо цього дня буде сонячно та безхмарно вважається, що осінь буде сухою, якщо дощитиме – мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму. Цікаво, що для наших предків це свято символізувало закінчення жнив та завершення літа.

Фото з архіву Ямпіль.INFO

error: Content is protected !!