Ямпіль – старовинне містечко з багатими духовними традиціями. Колись в ньому діяло одночасно три храми: Спасо-Преображенський, Свято-Георгіївський та Покровський. Та всі вони були знищені, ще до тридцятих років 20-го століття: Покровський храм згорів ще у 1834 році, Спасо – Преображенський храм зазнав нищівної пожежі у роки громадянської війни, під час бойових дій, а Свято – Георгіївський храм, побудований у 1826 старанням І.М. Неплюєва, було зруйновано на початку 30-х років ХХ століття. За часів комуністичної влади в райцентрі не діяло жодного православного храму. І якщо з здобуттям незалежності і утвердженням в Україні принципу свободи віросповідань ямпільчани відразу відновили Свято-Георгіївський храм, то відбудова Спасо-Преображенського храму в самому центрі Ямполі десять років залишалась заповітною мрією місцевих віруючих. ною 2001 року на місці скверу, де колись розміщувався зруйнований храму розпочались роботи по будівництву нової церкви. Завдяки щедрій фінансовій підтримці благодійників, звести нову церкву вдалось в рекордно короткі строки. Вже 19 серпня, на престольне свято Преображення Господнього ямпільчанам відкрились двері нового, надзвичайно гарного храму. Цей довгоочікуваний день назавжди залишився однією з найяскравіших сторінок історії селища, а новозбудований храм став не тільки духовним центром Ямпільщини, але й її символом та прикрасою.

З того часу вже пройшло 10 років, Спаський храм гармонійно вписався в архітектуру селища, без нього тепер просто не уявити сучасний Ямпіль. Та роки завжди беруть своє, останнім часом храм став гостро потребувати капітального ремонту. Необхідність якого, була зрозумілою не тільки для прихожан храму, але і для гостей Ямполя, які стали свідками декілька разового пошкодження і навіть падіння хресту над центральним куполом храму. Намагання настоятеля вирішити проблему залучивши альпініста, не дали довгостроковогого результату. Неозброєним оком видна і необхідність фарбування даху, розташованих на висоті вікон – і це лише зовнішні проблеми, їх вистачає і в середині. Як говорять прихожани, взимку в храмі завжди холодно, волога конденсується, стікає з куполів в результаті чого розморожуються вікна, руйнується штукатурка.

І знову благодійники не залишились осторонь проблем храму та його прихожан, ними була зібрана необхідна для ремонту сума. І ось декілька тижнів тому в храмі розпочались ремонтні роботи, їх здійснює будівельне підприємство ТОВ «Магдан-Шостка». Будівельники перш за все взялись за утеплення куполів, після чого зайнялись ґрунтуванням та фарбуванням вікон куполів та даху храму. На минулому тижні здійснювались роботи по укріпленню хрестів за допомогою тросів. Роботи продовжуються, у будівельників ще багато роботи. Їх планують завершити до престольного свята – Преображення Господнього, тобто вже 19 серпня.

Прихожани храму сподіваються, що ремонт вирішить нарешті проблеми церкви і головним чином постійного пошкодження хреста. В будь-якому разі після ремонту в храмі стане комфортніше, зміниться інтер’єр. Приємно і те, що на цьому роботи не завершаться, в планах настоятеля розпис храму вже у наступному році. Тож, з нетерпінням чекаємо відновлення богослужінь в головному храмі району.

error: Content is protected !!